Leg med universelle former farver symbolikker
Mandalaens oprindelse
Mandala betyder cirkel på sanskrit (gl. indisk sprog) og er symbol på universets helhed og enhed.
Mandalaen i fysisk form er oprindelig et religiøst billede malet på stof eller formet i sand af budhistiske og hinduistiske munke. Billedet er bygget op over geometriske strukturer som cirkel og firkanter og bliver stadig brugt som et redskab til meditation. Den anvendes i Østen og fra midten af forrige århundrede også i Europa, da hippierne tog yogaen og budhismen med hjem. Den kommer oprindelig fra Tibet.
I begyndelsen af 1900tallet bringer Carl Gustav Jung den med hjem til Europa og inddrager den i sin psykologi. Jung kalder mandalaen for en central arketype, som kommer fra det kollektivt ubevidste. Disse er begreber for menneskehedens fælles psykiske arvegods, som alle kulturer trækker på individuelt og i fællesskab f.eks i eventyr, skabelse af traditioner og også kunstnerisk udfoldelse.
Anvendelse af den europæiske mandalaform (dvs anvendelsen af dens geometriske struktur uden den religiøse tilknytning) i dag:
Man kan male og tegne mandalaformer på et dagligdags afslapningsplan
Man kan også anvende formen i en større fordybelsesproces
Man kan også anvende arbejdet med gentagne malesessioner til terapi
Ved at fortsætte med at male i mandalaformen, vil dit eget sind vise vejen i den terapeutiske proces til at heale psyken - i en såkaldt individuationsproces - siger Jung. Målet er at blive eet med Selvet, dvs den man oprindelig er bestemt til at være.